Legionella

Legionella

Biopharma rjesenje
Legionella je aerobna gram-negativna bakterija koja pripada obitelji legionele. Identificirano je više od 50 vrsta, podijeljenih u 71 serogrupe. Najopasnija, na koju je povezano oko 90% slučajeva legioneloze kod ljudi, je L. pneumophilia.

GDJE SE MOZE PRONACI?
Može biti prisutan u prirodnim i umjetnim vodenim sredinama kao što su: izvori, rijeke, jezera, pare i vlažna mjesta općenito. Prateći prirodne puteve, ona dopire do ljudskih i društvenih okruženja kao što su krugovi sanitarne vode, bazeni, ovlaženi krugovi klimatizacije, cijevi, spremnici, fontane i industrijski rashladni tornjevi.
Ona se reproducira na temperaturama između 20-60 ° C i otporna je na 65 ° C. Legionela, iako se nalazi u slobodno plutajućoj vodi, preferira biofilm. Također je povezana s drugim čimbenicima kao što su stagnacija, prisutnost krastavosti i ameba.

KOJE SIMPTOPE MOZE UZROKOVATI?
Infekcija se može pojaviti s dvije različite kliničke slike, akutnim oblikom koji nije osobito težak s vrućicom (Pontiac groznica) i plućnim oblikom poznatim kao posebno teška legionarna bolest i sa stopom smrtnosti od 10%, koja se može povećati do 50% u bolničkim infekcijama.

DA LI POSTOJI OPASNOST ZA INFEKCIJU?
Infekcija je česta pojava, oko 10% populacije ima antitijela na najčešće vrste u okolini, ali na sreću pojava bolesti ostaje rijetka pojava.
Epidemiološki podaci u posljednjih nekoliko godina bilježe snažan porast u slučajevima, ali treba napomenuti da je povećanje vjerojatno posljedica bolje organizacije i učinkovitosti nadzornih tijela. U posljednjih pet godina, u Italiji, slučajevi registrirani i objavljeni od strane Istituto Superiore di Sanità iznosili su prosječno osam stotina godišnje. Bolest je smrtonosna u 5-15% slučajeva.

IZLOZENOST?
Priznati rizični čimbenici su zastupljeni u dobi sa značajnim porastom od oko 60 godina i kroničnim degenerativnim bolestima (dijabetes, bronhopatije), ali i muškim spolom, pušenjem i imunodeficijencijom.

RIZICNE POZICIJE?
Najveći čimbenik rizika je udisanje kontaminiranih čestica vode iz aerosola. Dakle, sustavi za inhaliranje, tuševi, vrtlozi sigurno mogu biti vozila zaraze.
U novije vrijeme došlo je do značajnog povećanja učestalosti infekcije u stomatoloških bolesnika: taj je fenomen povezan s uporabom vode pod visokim tlakom.

Za potpunost informacija treba napomenuti da su subklinički oblici legioneloze identificirani pomoću specifičnog odgovora antitijela.

Legionella se reproducira na temperaturama između 20-60 ° C
Copyright © 2023. Barchemicals Adria, Sva prava pridržana
Barchemicals Adria koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.